Историята на Rolex

часовник Rolex

През 1905 г. Ханс Уилсдорф основава компания заедно с доведения си брат Алфред Дейвис, която сега е известна, с наименованието Ролекс. Уилсдорф е роден в Германия през 1881 г. И противно на обществените вярвания той не е нито часовникар, нито швейцарец. Команията „Уилсдорф и Дейвис“ е базирана в Лондон през 1908 г. и се превръща в едно от водещите дружества за производство на часовници в Обединеното кралство. Това е и годината, в която Ханс дава името „Ролекс“ на фирмата и продуктите си.

Официално удостоверение за хронометър е присъдено на часовниците Ролекс през 1910 г. от швейцарски специалисти. Това е първото подобно удостоверение, което получава ръчен часовник. Всъщност това е първото от многобройните отличия присъдени на часовника.

През 1926 г. Ролекс Ойстер е пуснат на пазара, като се смята за първия ръчен часовник, с водоустойчива функция. Този часовник е бил ползван от Глейтзе в успешния си опит да прекоси Ламанша. От това историческо събитие Уилсдорф печели световноизвестна слава за продукта си, и публично признава значението на рекламата и маркетинга върху неговото  творението.

Първият самонавиващ се часовник е предложен на обществеността през 1931 г. Той се захранвал от вътрешен механизъм, който по особен начин ползва движението на ръката на ползвателя, за да се самонавива. Това премахва ръчното навиване и елиминира проблема с пренавиването, което всъщност вреди на самия механизъм.

Сред множеството иновации на Ролекс, освен първия самонавиващ се часовник, и първия водоустойчив такъв, те създават и първия по рода си часовник с дата на циферблата. Освен това те също са новооткривателите на часовници, които едновременно показват точно време в две различни часови зони, а за времето си това постижение е велико.

Друг малко известен факт е, че компанията участва в развитието на оригиналните кварцови часовници. Въпреки, че Ролекс имат много малко подобни представители, инженерите на компания са истински факири в направата им.

Според думите на Патрик Хейнигер „Ролекс е еволюция, а не революция“. Дори и с конкуренцията на легитимни и не до толкова легитимни имитатори, Ролекс продължават производството на нови часовници, нови технологии единствени по рода си. Производството на детайлите изграждащи часовниците Ролекс е обвито в тайнственост, но това не пречи на компанията ежедневно да изработва приблизително 2000 броя от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *