Механичните часовници

Вероятно трябва да започнем от самото начало, като ви запознаем с характеристиките на механичните часовници. Първо ще започнем с недостатъците, които са няколко наброй. Цената е тази, която се определя за недостатък номер едно. В желанието си да се сдобиете с приличен часовник от този вид, предварително трябва да сте готови да отделите стотици левове. Друг основен недостатък, който притежават механичните часовници е, че не са особено точни. Всеки ден те изостават или отмерват времето напред с няколко секунди. Това е причината, поради която се изисква редовно навиване.

Много от вас ще си помислят: „Та това е лудост! Защо да си купувам часовник, който освен че е прекалено скъп и не  отмерва точно време?“ Много просто, защото това е уникално произведение на изкуството, част от човешкия гений. Механичните часовници са едни от най–ценните изобретения на човека и това е основателен повод за притежанието им. Всъщност това произведение не е дело на един единствен човек. Създаването на този вид часовници е продължило стотици години, за да се превърнат в това, което са днес.

Производството на синтетичен сапфир довежда до заздравяването на механичните часовници. Сравнен с обикновеното стъкло, синтетичния сапфир е 5 пъти по-устойчив. Всички луксозни механични часовници за предно стъкло са изработени от този материал.

Поддръжката на механичен часовник не е трудна, но редовното смазване е задължително. Единствено това би предпазило отделните му части в добро състояние дълго време.

Оказва се, че механичните часовници, не са предназначени за всеки. Те сякаш са недооценени в нашето време, и ако трябва да бъдем откровени, малко са хората, които купуват такива. На пазара се предлагат таблети, смартфони и какви ли още не джаджи, които  показват точен час, но освен разполагат с различни приложения.  С тях може да играеш  „Angry birds”, да казваш различни реплики, а куче, коте, или друг вид животинче прилежно да повтаря след теб. Това са новите технологии и всички ги предпочитат, но механичните часовници ще останат във времето непроменени, но оценени от всяко следващо поколение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *